Trendi burkolatok a lakásban

Fürdőkád burkolása

A lakásfelújítás talán legizgalmasabb része, amikor helyiségeink a padló- és falburkolatoktól színeket, textúrákat, hangulatot, saját arculatot kapnak.

A lakástulajdonosoknak azonban csak kis része rendelkezik határozott elképzeléssel arról, hogy pontosan milyen csempét, padlólapot vagy falburkoló elemet szeretne látni otthonában. Többnyire a bizonytalanság a jellemző ezen a téren és ez teljesen érthető is, hiszen a gyártók hihetetlen palettával kényeztetik a vásárlókat. Akár az esztétikai, akár a műszaki sajátosságokat nézzük, a kínálat átláthatatlan és az alapvető funkcionális feltételeket leszámítva általában pillanatnyi tetszés szerint választunk belőle.

FürdőszobaAzonban, mielőtt a színek és minták bűvkörébe kerülnénk, gondoljuk át, hogy melyik helyiségbe szeretnénk megtalálni a megfelelő csempét vagy járólapot, így máris egy lépéssel közelebb kerülünk a döntéshez. Bizonyos szempontokat mindenképpen figyelembe kell ugyanis vennünk. A kopásállóság, a csúszásmentesség, a fagyállóság, vegyszerállóság a legfontosabbak mutatók.

A lakás erkélyére, teraszára természetesen fagyálló járólapok kell, hogy kerüljenek, ám beltérben a kopásállóság a leginkább meghatározó szempont. Járólapokkal a padlókat, csempékkel leginkább a falakat burkolhatjuk, bár napjainkban már a különböző gyártási eljárásoknak és burkolási technikáknak köszönhetően nincsenek kőbe vésett szabályok ebben a tekintetben sem - mondhatjuk, hogy egy teljes lakásfelújítás alkalmával gyakorlatilag minden kivitelezhető és egyéni ízléstől függ.

A kínálat burkolatok tekintetében azonban nemcsak hatalmas, de folyamatosan bővül is.

Aki jártas a trendekben, megfigyelhette, hogy ez elmúlt években újra visszatérnek a már elfeledett burkolattípusok is, mint pl. a 30-40 évvel ezelőtt szinte mindenütt megtalálható mozaikcsempe vagy a régi lakásokból elmaradhatatlan linóleum. Természetesen megújulva, friss, lendületes változatokban vásárolhatjuk meg ma ezeket a burkolatokat és tehetjük vele stílusossá otthonunk különböző helyiségeit. Az luxuslinóleum néven emlegetett burkolat játszik érzékeinkkel. A legutolsó trendeknek megfelelő természetes hatást képviseli, ötvözve a maximális tartóssággal és kopásállósággal.

A mozaikcsempe az egyik legdekoratívabb burkolat típus, amivel a fürdőszoba és a konyha falát is díszíthetjük. Nagy előnye, hogy apró méreténél fogva a legtöbb csempével ellentétben a szabálytalan, ívelt, gömbölyű vagy éppen sokszögletű felületeket is könnyedén burkolhatjuk vele. A kreativitást is engedi kibontakozni, kisebb-nagyobb mintákat is belefoglalhatunk. Ám vegyük figyelembe, hogy a mozaikcsempe felrakása rendkívüli tapasztalatot igényel, eltávolítása pedig nem nevezhető éppen egyszerűnek.

A csempék és járólapok terén is az utóbbi pár év legmeghatározóbb trendje a ragyogásban nem szűkölködő glamour stílus.

Fürdőszoba burkolatokEz az irányzat ugyan nem minden otthonban állj meg a helyét, mivel viszonylag kötött, ám ahova passzol, ott felülmúl minden más megoldást.

A nagyobb méretű járólapok és csempék egyhangúságát dombornyomott minták törik meg, akik pedig az igazán igényes, finoman kidolgozott darabokat keresik, azok számára a kézműves burkolatok jelentik a legjobb választást.

Az egyedi lerakású patchwork cementlapok modern otthonokban, vidéki házakban, de akár klasszikus, polgári stílusú lakásokban is megállják a helyüket.

Ahogyan a lakberendezésről összességében, úgy a burkolatok világtrendjéről is elmondható, hogy leginkább a két szélsőség dominál: a teljes letisztultság vagy a neobarokkos, részletgazdag megoldások. Az előbbi irányvonal keretei közé tartoznak a természetes anyagból készült vagy csupán hatásukban természetes, 3D-s falburkolatok. A rusztikus stílusú, elöregedett fa hatását keltő lapok gondoskodnak arról, hogy a berendezésében minimál stílust képviselő helyiség mégis otthonos legyen, egyedi atmoszférát kaphasson.
A fából készült falburkolatok tökéletes kiegészítői a skandináv stílusirányzatnak. Ugyanezt a hatást elérhetjük a fára megszólalásig hasonlító kerámia csempékkel a fürdőszobában vagy akár a konyhában is.