Lakásfelújítási trendek

A lakásfelújítási trendek állandóan változhatnak. Az emberek azonban nem minden trend váltás idején újíttatják fel a lakásaikat. Sokszor egy teljeskörű lakásfelújításra, akár 2-3 trend váltást követően kerül sor. Nem beszélve arról, hogy bizonyos korszakokban, több stílus, többféle tendencia érvényesül egymás mellett. Így mindenki egyedi ízlése alapján választhatja ki az adott trendek idején, hogy éppen melyik stílus áll hozzá közel.

 

Ezeknek a hatásoknak az együttese, arra ösztönzi az embereket, hogy bár igazodjanak az aktuális trendekhez, de ugyanakkor azokon át is íveljen az, amit most épp megvalósítanak az otthonukban. Erre kitűnő példa ez a lakásfelújításunk is.

 

/A felújításról készült fotógalériát a cikk végén találod./

 

 

A bejárat és a folyosó

 

Egy régi típusú lakás, mindig őrzi magán azokat a tradíciókat, annak a kornak a nyomait, amikor megépítették. Ez a nyílászárókban, a térelosztásban és számos más területen is tetten érhető. A régi nyílászárók bizony még sokkal masszívabb anyagokból készültek és mindegyiknek meg volt a maga eleganciája. Így egy ilyen lakásban érdemes ezekhez a nyílászárókhoz ragaszkodni, de mindenképpen érdemes teljesen felújítani őket. Ezekből az ajtók újra festése a leglátványosabb, de a vasalatokon is jó, ha igazítunk.

 

 

A nappali és a galéria

 

A régebben épített, főként polgári típusú budapesti lakásoknál, mindig kedveltek voltak a nagy belmagasságok. Az emberek szerették a tágasabb tereket maguk körül. Egy ilyen lakásban egyedül a cselédszobák voltak picik. A nagy belmagasság, mintegy a nyitottságot, a széles látókört szimbolizálták. Mindennek megfelelő tere volt az ember körül.

 

Ma már viszont ez komoly fűtés számlákat jelent. Emiatt igyekszünk az ilyen lakásokban minél jobban kihasználni az óriási belmagasságot. Erre kitűnő megoldás a galéria, ami gyakorlatilag egy óriási hálószoba lehet.

 

Így míg odafönt elfér a hálószoba, addig alatta otthonos nappalit tudunk kialakítani, ahol jó megbújni egy fáradt nap után. Itt helyeztük el a TV-t és ebben a térben valóban csak pár lépés a konyha, hogy minden együtt legyen a tartalmas pihenéshez.

 

 

Étkező és a bútorok

 

A lakás minden részében ügyeltünk arra, hogy az harmonizáljon az eredetével. Így a nyílászárókhoz illő lépcsőt és bútorzatot választottunk. Az étkező és a hozzátartozó bútorok így azt a polgári eleganciát, természetességet képviselik, ami a bútorok faanyagában is visszaköszön. A nappaliban a modern kanapé és TV mellett, így vannak jelen olyan világítótestek – állólámpa, falikar – amelyek szintén ezt a világot idézik meg.

 

Az étkező a magas ablakok alatt kitűnő lehetőséget teremt, hogy nyugodtan szemlélődjünk, gondolkozzunk, de ugyanakkor a fényt is beengedjük a lakásba, amíg táplálkozunk. Az étkező asztal feletti csillár is, az étkező hangulatához leginkább illő gyertyákat idézi meg. Az ablakban pedig egy korabeli viharlámpa húzódik elrejtve. A fények, a fényt szolgáltató eszközök és bútorok összhangja, valóban boldog megnyugvást sugároz. Ezt erősíti fel az óriási falitükör. Olyanná varázsoltuk a lakásnak ezt a terét, hogy ide mindig felemelő legyen megérkezni.

 

 

A konyha

 

A konyha tökéletesen folytatja ezt a játékosságot. A modern konyhai eszközök, egy a többi bútorhoz illeszkedő – bár ma készült – korabeli konyhaszekrényen találhatóak. A konyhaszekrény motívumai tökéletesen megfelelnek a XX. század eleji trendeknek, amikor az épület épült. S a konyhánál jól látszik, ahogyan a lakás többi részén megjelenő motívumok metszéspontjában, mindezt a hatást összeolvasztottuk.

 

A bejárat padlója, a konyha fala és a nappali szőnyege, ugyanazokat a motívumokat viszi tovább. S a nyitott ajtónál látható, ahogy ez a rusztikus és harmonizáló világ a fürdőszoba téglafalaiban folytatódik.

 

 

A fürdő és hálószoba

 

A fürdőszobánál, valóban a színes téglafalra emlékeztető burkolat, kiegészülve a gyertyatartókra hajazó falikarokkal, egy régi fürdő világ lenyomata lett. Ebbe illeszkedik bele a mosdó szögletessége, amit egy téglalap alakú felül díszített tükör egészít ki. Így találkoznak itt a zuhanyzó szintén szögletes kialakítása révén is, az egyes korabeli berendezési tárgyak a modern eszközökkel, mint a mosógép.

 

Ennek mintegy inverze a lenti hálószoba. Ahol a modern tapéta, függöny és ágytakaró mellett, a régi utcai lámpák mintájára a térbe belógó csillárok visznek régies hangulatot ebbe a szobába.

 

Különböző korok, stílusok játékba hozása

 

Éppen az itt bemutatott belsőépítészeti megoldások jelenthetik azt a módot, ahogy egy lakásfelújítás túlmutat az aktuális trendeken. Olyan módon valósítható meg egyfajta állandóság egy-egy lakásnál, hogy a kort amelyből származik, annak az elemeit számos módon megőrizzük és tovább építjük. Így egy régebbi, otthonos világot hozva játékba, egy mai modern és trendi vonulattal, olyan megújult lakást kapunk, ami hosszú évtizedekig őrizheti az arculatát.

 

  Ehhez bármikor keress bátran bennünket!


polgári lakás felújítás


Felújított ajtók
Felújított előszoba
Kanapé a galéria alatt
Nappali, konyha, étkező
Nappali ablakok
Étkező
Nappali felülnézet
Konyhabútor
Konyhadesign
Galéria
Hálószoba
Fürdőszoba
Fürdőszoba felújítása
Fürdőszoba design