Szobafestés árak

szobafestés árak

 

Létezik e egységes szobafestés árazás?

 

A szobafestés áraknál, minden megrendelő, azt szeretné, ha már az ajánlatkérés pillanatában fix, előre jól kalkulálható, minden költséget tartalmazó árral kalkulálhatnának. Ehhez általában a négyzetméter alapú elszámolást tartják üdvözítőnek. Valójában azonban ez nem adhat reális képet és csak félrevezeti az ajánlatkérőt!

 

szobafestés árakAhhoz ugyanis, hogy ilyen egyszerűen átlátható legyen a szobafestés árak kalkulációja a következő feltételeknek kellene érvényesülniük.

 

 1. Minden egyes falfelületnek ugyanolyan minőségűnek kell lennie. Az az ugyanolyan agyagból kellett készülnie, ugyanolyan technológiával kellett a falat építeni, rá a vakolatot felhordani stb.

2. Minden egyes falfelület kivitelezésénél és festésénél ugyanazokat az anyagokat kell használni és természetesen ugyanazokat a színeket is.

 3. A falak rendszeres karbantartási ideje egységes legyen. Az az két szobafestés között minden háztartásban teljen el napra pontosan ugyanannyi idő.

 4. Minden lakásban ugyanolyan életvitelt folytassanak. Főzés, fürdés, fűtés, ajtók, ablakok nyitása, zárása, minden, ami befolyásolhatja a lakás páratartalmát, ami hatással van a falak aktuális állapotára.

 5. A demográfia jellemzőket is az egy lakásban élőkre vetítve szabványosítsuk. Mindenütt legyen például kisgyerek, aki összefogdoshatja és firkálhatja a falat. Természetesen minden gyerek ugyanúgy és ugyanakkora kéz, vagy lábmérettel tegye azt. Amennyiben a fiúk labdával rugdossák a falakat, úgy ez a lányokra nézve is legyen kötelező. Amennyiben a kislányok dekorálják a falakat, a fiúkra nézve is legyen kötelező.

 6. Minden egyes lakásban és annak környezetében mindig ugyanazok az időjárási körülmények uralkodjanak. A napos órák száma egyezzen meg mindenki lakóhelyén, mint ahogy az esős napoké is.

 

Csakis ilyen körülmények között lenne lehetséges, hogy egységes négyzetméter ár alapon kalkuláljuk a szobafestés árát, mert akkor mindenkinél mindig ugyanazok a körülmények állnának fenn.


 

Szobafestés árak a valóságban

 

szobafestés árakA valóság viszont az, hogy mindenütt más-más anyagszerkezetű és technológiai kivitelezésű falakkal találkozunk. A falak festésére korábban használt anyagok skálája is rendkívül széles és változatos.

 Mindenkinek más az életvitele és minden lakásban más-más demográfiai adottságokkal rendelkező emberek élnek. Ezeknek az embereknek mások a szokásaik. Így lakásaikban a hőmérséklet ingadozás és a páratartalom változása is különböző. Mindenkinek eltérő az igénye, hogy milyen időközönként és milyen festési munkákat végeztetnek. Vannak, akik évente kérnek tisztítófestést és 3-4 évente, kell javításokat végezni a falon, esetleg színt módosítani. Vannak, akiknél csal a fal hibáinak látványos megjelenése ösztönöz az újra festésre, mert a koszt addig inkább lemossák a falról.

Mivel mindenki más, így mindenki lakásának, a lakás egyes helységeinek a falai is mások lesznek. A legbiztosabb módja éppen ezért a szobafestés árának meghatározásánál, ha kérik helyszíni felmérésünket. Ennek alapján személyre szabottan és pontosan meghatározható a szobafestés ára.