Lakásfelújítás burkolás

falburkolás

A lakásfelújításoknál mindig a legnagyobb felületek változása a leglátványosabb. Ilyenek elsősorban a falak és a padlók. Ezek a felületek éppen azok, ahol a kortárs belsőépítészetben a különböző burkoló anyagok kiválasztása meghatározza az egész lakás, vagy az adott helyiség jellegét.

 

Milyen burkoló anyagokból választhatunk?

 

A falaknál a legnyilvánvalóbb fedő anyag a festék. Azonban ma már az anyagminőségek és színek széles skálája áll mindenki rendelkezésre. A színes falak evolúciója, sokak számára lehetővé tette az önkifejezést, akár helyiségenként is. Lehet mediterrán hangulatú a konyhánk, azúrkék a fürdőszobánk, pasztellszínű a nappali és bordóbársony a hálószobánk, hol milyen hangulatot, tevékenységet szeretnénk előtérbe helyezni. A legfontosabb, hogy minden egyes térben, az adott helyiséghez és a mi elképzeléseinkhez leginkább illő világ jelenjen meg. A színek alkalmazása a festésnél, ma már a lakásfelújítás alapja.

 

A falakon azonban különböző anyagok, textúrák is jól alkalmazhatók lesznek. A különböző tapéták, azok mintái és eltérő anyagai még változatosabb és gazdagabb lehetőségeket teremtenek. Nemcsak változatos tájakat, mintázatokat jeleníthetünk meg, de a kortárs tapéták más-más textúrákat is tartalmazhatnak. Szövetek, faanyagok és még számtalan anyagváltozat felbukkanhat a tapéták között. Ezek a különböző textúrák, egészen egyedi világot teremtenek. Egy adott helyiségben sokféle hangulatot tudunk létrehozni ezeknek a burkolóanyagoknak a segítségével. A konyhánk főző része és étkező része jól elkülöníthető már a tapéta és azok textúrájának a kiválasztásával. A minták, az anyagok harmóniába kerülhetnek egymással, vagy azonos változatokat, esetleg különböző stílusok játékba hozását is elérhetjük velük.

 

Csempék, cserép, kő, fa, fény

 

fali burkolásA konyha és a fürdőszoba az a terület, ahol a tapéták és a festék mellett, a falakon még különböző csempék és kőanyagok is megjelenhetnek. Így a konyhánkba, vagy a fürdőszobáinkban, az anyagok egész sorával teremthetjük meg az elképzelésinknek megfelelő stílusokat. Sőt ha hozzájuk vesszük a faburkolatokat, a vizes blokkok, vagy a fürdőszobák mögött a rusztikus faborítások különösen egyedi hangulatot teremtenek. A fa és a víz, ahogy a cserép és a víz, vagy a cserép és tűzhely mind-mind nagyon jól kiegészítik egymást.

 

A falak fölött aztán még ott van a mennyezet, ahol fényekkel és gipszkarton megoldásokkal még tovább színezhetjük a burkolási lehetőségeket. A gipszkarton minták, a ledlámpák, a fénysorok, a rejtett világítás, immár nemcsak újabb anyag bevonását jelenti a burkolásba, hanem itt a fényeket is játékba hozhatjuk. A mennyezetről érkező világításokat, a falikarokkal, a tűzhely, a mosogató feletti fényekkel, a hálószobában az olvasólámpákkal egészíthetjük ki. Milyen irányból, milyen típusú fényforrást alkalmazunk ez mindazt, amit a falakon megteremtünk dizájnban még inkább kihangsúlyozza.

 

A padlóburkolások

 

padlóburkolásA padlóburkolással a legnagyobb felületnek a falnak és a mennyezetnek a hatását sokszorozza meg. Korábban a konyháknál még egyértelműnek tűnt a járólapos megoldás. Azonban a modern fakonyhabútorok sokszínűsége, a színes bútorlapokkal, egyedi famegoldásokkal, ma már a konyhákban is lehetővé tette, hogy faburkolatok kerüljenek a padlóra. Ezek a parketták még inkább kiemelik a konyhánk jellegzetességeit.

 

A fürdőszobákban még mindig egyértelmű a kőburkolatok jelenléte, ami a vizes környezetben a könnyebb tisztíthatóság miatt még mindig kiszoríthatatlan. Ezt azonban puha és vastag szőnyegekkel szoktuk kiegészíteni, ami a zuhanyzóból, vagy a fürdőkádból való kilépésnél nyújt kellemes érzést. Ezek a textíliák mindig harmonizálnak a fürdőszoba falak és padló csempéjével.

 

A padlóburkolásról elmondhatjuk, hogy ez mindig a falak és a bútorok által megteremtett enteriőr kiemelésére szolgál.

 

A lakásfelújításnál a burkolás, így az egyik legfontosabb eleme annak, hogy újjá és otthonossá tegyük a környezetünk. A legtöbbször egy-egy időszakos felújítás is épp ezek miatt a területek miatt nem teljeskörű, hanem elősorban a burkolásra, a falakra és a padlóra koncentrál. Ezeknél a típusú – a nagy felületeket, érintő - felújításoknál is a különböző anyagok megfelelő használata, az összhang megteremtése kiemelten fontos feladat. Ebben kérje a Balázs Építés segítségét, és lakása felújításánál a burkolással sem lesznek gondjai!