Ház szigetelés

ház szigetelés Budapest

A ház szigetelés megtérülési mutatói

 

Ahogy beköszönt a hidegebb idő azonnal érezzük a házunkon, hogy milyen pontokon sokkal hidegebb a fal, a padló, hol vannak légáramlatok, amik mind drágítják a fűtésünket. Sokszor tudjuk, hogy a fűtés számlán jelentősen spórolhatunk a megfelelő hőszigeteléssel, de a megtérülési mutatókat nem érezzük elégségesnek ahhoz, hogy belevágjunk a ház szigetelésébe. Sokszor ez, amiatt van így, mert a szigetelési beruházást és a fűtés számlát, mint tételeket hasonlítjuk csak össze. A szigetelés költségei ezen mutatók alapján lehet csak 10 év távlatában térülnek meg, hisz nem fog lenullázódni a fűtési költség és ha pontosan akarnák számolni az már egy bonyolult matematikai művelet lenne.

 

ház szigeteléseEzek a megtérülési mutató számítások eléggé leegyszerűsítik a problémát. A legtöbb esetben csakúgy számolunk, - névleges tételekkel mutatjuk be, hogy nyomon követhető legyen – ha 100.000 forint a beruházás és havonta 2000 forintot spórolok a fűtés számlán, akkor a megtérülés 50 fűtési hónap. Egy évben van 5 fűtési hónapom szeptember végétől, március közepéig. Itt is változó a fűtés intenzitása, a szezon kezdetén és végén kevesebb a fűtési költség, míg szezonban jelentősebb. Már ennél a pontnál is átlagolok nem számolok pontosan, hisz nem is szabad egyenletes fűtési teljesítményben gondolkodni 5 hónapon keresztül. Ráadásul az adott év téli időjárási viszonyait sem tudom pontosan meghatározni. Lehet zord lesz a tél, lehet enyhe. Átlagolva azt mondom 10 év alatt térül meg a beruházás, ami hosszú idő.

 

Úgy számoltam, hogy átlagoltam, pedig sok ismeretlen tényező van ebben a 10 évben, amik meghatározhatatlanok. S természetesen figyelmen kívül hagytam az infláció, áremelés és egyéb más adatokat is. Az az igazság, hogy nem is fogom tudni pontosan meghatározni a megtérülési pontot. Emiatt felesleges is ilyen módon dönteni a ház szigetelésről.

 

 

Ne gondolkozzon, ha még nincs, akkor szigeteljen!

 

Épp ezért mi azt javasoljuk, hogy akik ilyen módon akarják Önt meggyőzni, azokra ne hallgasson, mert nem látják át a probléma lényegét, így nem is tudnak a legjobb megoldásokkal szolgálni a ház szigetelésnél. A beruházás megtérülései, ugyanis nemcsak kizárólag ezekben a tényezőkben rejlik.

 

ház szigeteléseMi számtalan típusú épületet újítottunk már fel Budapesten, panellakástól, a régi polgári lakásokon át, a családi házakig. S bizton állíthatjuk, hogy a hőszigetelés már önmagában, minden fűtés kalkuláció nélkül a rendszeres felújítási munkáinkkal is megtérül. Azokban a házakban, ahol ugyanis hőhidak vannak, a hideg és meleg pontok közötti feszültség sokkal jobban rongálja az épület, a falazat, a tető, a padlózat állagát.

 

Ahol a nem megfelelő hőszigetelés miatt több ponton is a hideg és a meleg egymásnak feszül, ott a beépített anyagok, eszközök, legyen szó bármiről sokkal gyorsabban tönkre mennek. Hamarabb pereg le a fal, válik el a vakolat, így sűrűbben kell festeni. Gyakrabban reped meg a cserép, éri kár a tetőzetet, ami beázáshoz, az ezzel összefüggő javítási munkákhoz vezet. Könnyebben vetemednek meg a nyílászárók. S még sorolhatnánk milyen problémák keletkezhetnek egy épületben, ha nem egyenletes hőmérséklet, amiatt mert nincs jól szigetelve.

 

A házunk a legfontosabb vagyontárgyunk, így amennyiben még nincs hőszigetelésünk, amint csak teheti szigeteltesse a házát, mert számtalan tényező együttese miatt jóval jobb a megtérülése, mint maga a beruházás költségei.

 

 

ház szigetelése